Juana I van Castilië
Juana werd op 6 november 1479 geboren als het derde kind van Isabel en Fernando en staat bij ons bekend als Johanna de Waanzinnige.
Op 20 oktober 1496 trad ze in het huwelijk met Felipe el Hermoso (Filips de Schone), Groothertog van Oostenrijk, waarmee ze zes kinderen had. Door het overlijden van haar zus Isabel, haar broer Juan en haar neef Miquel de la Paz werd ze erfgenaam van de kronen van Castilie en Aragon. Na de dood van haar moeder, Isabel, in 1504 werd ze uitgeroepen tot koningin van Castilie. Haar vader, Fernando werd benoemd als regent omdat ze niet bekwaam gevonden werd om te regeren.
Het huwelijk met Felipe el Hermoso (Philips de Schone) vond plaats in de Sint-Gummaruskerk in Lier. Om daar te komen vertrok er vanuit Laredo (Cantabrië) een vloot van 130 schepen met 20.000 personen en voldoende voedsel voor allen. Onderweg gingen een paar schepen door noodweer verloren.

Toen ze elkaar zagen sloeg de liefdesvonk meteen over. Nog zonder met elkaar te praten, ze spraken immers niet dezelfde taal, plukten ze een priester van de straat om het huwelijk in te zegenen om zo snel mogelijk de liefde te kunnen bedrijven. De volgende dag werden ze tijdens een luisterrijke plechtigheid voor een tweede keer in de echt verbonden.

Reeds tijdens haar verblijf in de Nederlanden, vertoonde Juana, in de ogen van haar tijdgenoten, tekenen van opvallend gedrag. Ze toonde openlijk haar jaloezie om de ontrouw van Felipe en ondernam hulpeloze pogingen om vrouwen van hem weg te houden. Toen Felipe in september 1506 stierf raakte zij, volgens een deel van de geschiedschrijvers, verder verward. Zijn lijk werd gebalsemd en in een loden kist gelegd die Juana in haar slaapkamer liet plaatsen. Elke ochtend liet ze de kist openen in de hoop dat Felipe tot leven zou zijn gekomen. Ook als zij op reis ging nam ze het lijk van haar echtgenoot met zich mee. Dit is althans de versie die bij een groot publiek gretig aftrek vond en nog steeds vindt. Uiteindelijk werd Juana krankzinnig verklaard en opgesloten in het Palacio Real te Tordesillas waar zij ook verbleef tijdens het bewind van haar zoon Carlos I (in Nederland Karel V).
Hoe ernstig haar waanzin werkelijk is geweest valt niet meer vast te stellen. De ambitieuze mannen in haar omgeving: haar vader, haar man en later ook haar zoon, hadden belang bij deze verklaring. Het maakte voor hen de weg vrij naar de Spaanse troon, die Juana als opvolgster van haar moeder toekwam.
Juana genoot een complete educatie: latijn, literatuur, kerkelijk en burgerlijk recht, filosofie en wiskunde. Daarnaast was ze bedreven in de etiquette van het hof, dans, paardrijden en de jacht.
Persoonlijk geloof ik, en misschien is dit wishful thinking, dat het met de waanzinnigheid van Juana wel meeviel, al gaf ze door haar, soms ziekelijke, jaloezie wel brandstof aan het idee dat ze waanzinnig was. Haar opstandige gedrag kan mijns inziens voor een groot gedeelte worden verklaard door de manipulaties van haar echtgenoot Felipe en later ook haar vader Fernando en uiteindelijk haar zoon Carlos. Feit is wel dat heftige jaloezie ook te vinden was bij haar moeder Isabel en dat haar grootmoeder Isabel van Portugal ook leed aan geestesziekte. Verdere studie over deze, in Spanje zeker, belangrijke kwestie is nodig. In een groot deel van Spanje, en zeker in Tordesillas en omstreken, wordt men boos als je het over Juana la Loca (Johanna de Waanzinnige) hebt. Het is Juana la Reina (de koningin)!!!
Er moet nog worden vermeld dat Juana de eerste vorst(in) was van het Spaanse rijk. Als dochter van Isabel erfde ze Castilie, als dochter van Fernando, erfde ze Aragon en de andere gebiedsdelen waar Fernando vorst van was. Uiteraard kwamen ook de nieuw ontdekte koloniën haar toe ook en het Bourgondië van haar man Felipe. Ze was uiteindelijk koningin van een schier oneindig rijk zonder ooit een dag te hebben geregeerd.